O penzióne

Odkiaľ pochádza názov penziónu Komlóš? Majitelia penziónu, rodina Chovancova, pochádza z mestečka Slovensky Komlóš – Tótkomlóš, ktoré sa nachádza v južnom Maďarsku v Békéšskej župe. Založili ho v 18. storočí Slováci z Horného Uhorska, ktorí odchádzali na prázdnu Dolnú Zem za úrodnou pôdou a za obživou. Žili tam vyše dvoch storočí. Po 2. svetovej vojne v rokoch 1945 – 1948 sa presídlili na Slovensko do rôznych dedín a miest juhozápadného Slovenska. Dodnes žijú na tomto území už vyše polstoročia vo vzájomnej zhode a tolerancii s ostatnými. Svet je predsa veľký a dobrých ľudí sa veľa zmestí…nezáleží na tom, odkiaľ pochádzajú a akým jazykom hovoria.

Ubytovanie v penzióne

Penzión KOMLÓŠ bol postavený v roku 2006, rodinou pani Márie Chovancovej, ktorá má dlhoročné skúsenosti v oblasti cestovného ruchu. Skoro tri desaťročia pracovala v cestovnej kancelárii a na Termálnom kúpalisku v Horných Salibách podniká už dvanástu letnú turistickú sezónu. Prvoradým cieľom rodinnej firmy bola vždy maximálna spokojnosť‘ zákazníka a čo najvyššia kvalita poskytovaných služieb. Penzión Komlóš disponuje dvoma apartmánmi, z toho jeden sa nachádza na prízemí, má samostatný vchod, kuchynsky kút a umožňuje aj ubytovanie telesne postihnutých. Sú v ňom 2 stále lôžka a 2 príležitostné. Ďalší apartmán sa nachádza na poschodí, pozostáva z troch izieb: dvojlôžková , jednolôžková a obývacia s príležitostným lôžkom. Ostatne izby sa nachádzajú tiež na poschodí. Štyri izby sú dvojlôžkové, jedna dvojlôžková s príležitostným lôžkom a jedna trojlôžková. Celková kapacita penziónu je 18 stálych lôžok a 4 príležitostné. Každá izba disponuj vlastným hygienickým zariadením, klimatizáciou, milibarom, televíznym a rádiovým prijímačom. V penzióne na prízemí sa nachádza aj štýlová vináreň s veľkou krytou terasou, kde je možné objednať si celodennú stravu, pripadne polpenziu alebo raňajky. Penzión sa nachádza priamo v areáli kúpaliska, je prístupný z dvoch strán od bazénov je vzdialený 70 metrov.

Akcie

V penzióne KOMLÓŠ je možné ubytovať sa krátkodobo, ale aj na dlhšie obdobie. Blízkosť väčších miest, Nitra – 30 km, Bratislava – 60 km, Trnava – 35 km, Galanta, Šaľa – 10 km, umožňuje ubytovať‘ sa aj počas veľtrhov, konferencií a rôznych väčších firemných akcií. Výhodou je súkromie hosti, komfort na izbách, možnosť stravovania v objekte a využitie termálneho kúpaliska – kryté relaxačno-rehabilitačné centrum a v letných mesiacoch aj vonkajšie bazény. Vo vinárni penziónu s kapacitou 30 miest a s možnosťou celodenného stravovania je možné organizovať menšie svadby, rodinné oslavy, firemné akcia a večierky a prezentácie s možnosťou prenocovania. V letných mesiacoch sa kapacita miest na sedenie rozširuje o krytú terasu (50 miest). Pri obsadení celej lôžkovej kapacita ja možné objekt uzavrieť pre vybranú spoločnosť.

Jedlá

Výber jedál vychádza z tradičných pokrmov dolnozemskej kuchyne. Vedúci vinárne p. Ján Chovanec sa venuj už roky rozvoju rodinnej tradície – výrobe komlóšskej klobásy. Od roku 1998 sa pravidelne zúčastňuje súťažnej akcie v meste Békescsaba v Maďarsku, kde sa schádzajú výrobcovia klobásy z celého sveta a merajú si sily vo výrobe tejto tradičnej pochúťky. Pán Chovanec už získal na tejto prezentácií aj nejedno ocenenie a plánuje naďalej tuto tradíciu zachovať a poskytnúť pôžitok z chuti lahodnej mierne pikantnej komlóšskej klobásy aj návštevníkom penziónu. Pravidelne sa na jedálnom lístku, okrem klobásy, objavujú zabíjačkové špeciality ako sú hurky, pečienková plnka, pečená bravcova krkovička, sviečkovica a rebierka, plnené kapustné listy, rôzne paprikáše, huspeniny a sýte strukovinove polievky s údeninami. Z bezmäsitých jedál sú výnimočné ťahané štrúdle, oškvarkové a zemiakov pagáče, sladké plnené koláče, ale aj rôzne halušky a cestoviny.